9 Mart 2013 Cumartesi

Cydia nedir? Yalnizca installous kurmak icin mi var?

type="html">Cydia genelde insanların installous kurmak için kullandığı arkasından atıl bıraktığı bir program. Aslında her şeyin temeli Cydia ile başlıyor.

Şimdi önce biraz terminolojiden bahsetmem gerek.
Jailbreak mana olarak yönetici haklarını ele geçirmek oluyor. Windows'taki gibi düşünebilirsiniz, bazı programları çalıştırabilmek için sistem sizden yönetici ister. Normalde Apple bu türden uygulamaları çalıştırmanıza izin vermiyor. Bunlar sistemde değişiklik yapabildiğinden kararsız yapıya yol açabileceğini düşünüyor. Her neyse, işte jailbreak sayesinde root yetkilerini alıp istediğimiz gibi at koşturabiliyoruz.
Şimdi siz jailbreak yaptınız, bunun getirisi Cydia isimli uygulama oldu. Bu Cydia bir tür sistem güzellik merkezi. Birçok makyajlama yazılımını içeriyor.

Makyaj dışında en önemli getirisi installous. Installous dediğimiz şey App Store'daki çoğu uygulamanın DENEME amaçlı ücretsiz hale getirilmişlerinin sunuldugu bir tür market. Senin benim gibi kisiler önce ücretli olarak satın alıp arkasından ücretsiz olarak DENEMEK isteyenlerin hizmetine sunuyor.
Installous nasıl kurulur, şurada anlatmıştım: http://birhelkedolusubilgi.blogspot.com/2010/11/installous-installous-nedir-ne-ise.html (Şu sıralar serverlar aşırı yoğun oldugundan Hackulo'dan indirilen installous gibi uygulamaların kurulumu esnasında hatalar verebiliyor. Tekrar denemekten çekinmeyin).,
Installous kapandığı için Installous kurmanın bir mantığı kalmadı. 25pp, vshare, ipastore, Appcake gibi alternatiflere yönelin.

Gelelim makyaj kısmına. Bu nokta oldukça derin bir konu. Çok fazla dallanmisligi var ve çok fazla bu türden makyaj var. Sadece makyaj değil Cydia içinde binlerce uygulama ve düzeltme mevcut.


Cydia içinden neler yapılabiliyor?
Fontlar değiştirilebilir, klasörleme mantığı değiştirilebilir, ücretli uygulamaların içindeki şeyler deneme amaçlı ücretsiz hale getirilebilir, wifi güçlendirilebilir, fondaki-kilit ekranındaki fotograflar değiştirilebilir, telefona aklınıza hayalinize gelmeyecek birçok yeni özellikler katılabilir.

Bunları yapabilmek için öncesinde Cydia'da bazı ayarlamalar, daha doğrusu depolar eklememiz gerekiyor.


Cydia'yi açalım. Actiktan sonra asagidan Manage > Sources kismina giriyoruz. Tepede Edit var ona basiyoruz. Sol tepede add cikiyor ona basiyoruz. Acilan adres kutusuna;
http://repo.insanelyi.com
yaziyoruz add diyoruz. Burada iste zart zurt diyebilir, sen devam et diyoruz. Sonra tekrar add diyoruz. Bu defa http://ihacksrepo.com (bu adres eskidi yenisi http://repo.hackyouriphone.org adresini giriyoruz. Done dedikten sonra bu repolardan gerekli dosyalari vs indirecekler. Bu biraz zaman alabilir, bekliyoruz.

İşlem bittiğinde Search kısmına geliyoruz. Buradan benim sana önereceklerimi arayacaksın. Installous'u kurdugumuz gibi kuracagiz ama ben yine de olmazsa olmazlardan birisinin kurulumunu anlatayim sizlere.

Arama kismina Barrel yaziyoruz. Yazarken zaten listelemeye basliyor. Biz yine de Ara butonuna basiyoruz klavyeden ki bu sayede hangi depoyu kullanarak indirecegimizi goruyoruz (bu niye onemli az sonra anlatacagim).
Karsimiza Barrel'in birden fazla cesidi cikacak. Burada from kismi onemli. Niye onemli cunku Cydia'da da ayni App Store'daki gibi bir magazalik anlayisi var. Normalde bu tur programlarin gelistiricileri ucretli satabiliyor bazi uygulamalari lakin bunlarin da ucretsiz halleri var. Onlarda bu yukarida yazdigimiz depolardan dagitimi yapiyor. Hangileriydi bunlar? IHR ve insaleyi.
Kisaca barrel'in yaninda from insanelyi veya IHR yazani tercih ediyoruz. Eger bunlardan birisi yazmiyorsa BigBoss yaziyorsa tikladigimizda tepede Purchase yazacaktir, install yerine...
insanlyi veya IHR olani tercih edip tikladiginda install demen ve arkasindan confirm yapman yeterli. Sonrasinda kurulum gerceklesecektir...

Simdi neleri kuracagiz ve ne ise yariyorlar:

- Sbsettings (BigBoss'dan ucretsiz olarak): Bu en olmazsa olmaz seylerden birisi bence. Tepede saatin oldugu yerde saga dogru parmagini kaydirdiginda tum kisayollari karsina cikarmasi. http://www.youtube.com/watch?v=qxuMf5JRnpo burada tanitim videosu mevcut.

- Sbsettingsi kurarken yaninda Activator denilen baska bir guzellik geliyor. Activator ozetle su: hangi dokunusa hangi islemin baslayabilecegini ayarliyorsun. Yani ornegin telefonu salladiginda sayet kilit ekranindaysa sarki degistirmesini saglayabiliyor veya home butonuna 3 kere basarsan istedigin uygulamanin calismasini saglayabiliyorsun. Activator'a ulasmak icin yapman gereken Ayarlar kismina girip biraz asagi dogru kaydirmak. Orada programlarindan hemen once Activatori goreceksin. Zaten biraz karistirinca ne oldugunu kolaylikla anlarsin.

- Cyntact (IHR veya insaleyi): Kisilerin yaninda fotograflarini gosterir! :) Muhtesem bir icat. Sayet gmail kisilerinden senkronize ediyorsan direkt olarak gmail fotograflarini aliyor.

Aşağıdaki uygulama hataya neden olduğundan üstünü çizdim. Şayet hata almaya başlarsanız klasörleri açmadan Cydia'yı arama kısmından bulup çalıştırın. Daha sonra bu uygulamayı kaldırın.
- FolderEnhancer (IHR veya insaleyi): Klasorlemeyi degistiriyor. Kurunca ne oldugunu goreceksin zaten. Ilk basta duzgun calismayabilir en az bir kere reset atmak gerek telefona.

- Infinidock (ihr veya insanelyi): Asagidaki dock'taki simge kisitlamasinin onune geciyor. Istedigin kadar simge koyabiliyorsun asagidaki kisma.

- Infinifolders (IHR veya insaleyi): Klasorler icinde sonsuz sayida simge yerlestirmeye imkan taniyor.

- iAp Cracker (IHR veya insaleyi): Bazi uygulamalarin icinde ekstra ucretli seyler oluyor ya. Ornegin bir oyun oynuyorsun oynadigin oyunda kristal diye bir sey olsun. Bunu oyunun icinden satiyor adamalr iste onlari ucretsiz olarak kullanmani saglayan bir tur hack. Tum uygulamalarda ise yaramiyor ama cogu uygulamada ise yariyor. Hangi uygulamalarda ise yaradiginin listesi surada:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AiBcQX818jM6dHgyMFN6WWJnczJUYVJQeTF5SExHeWc#gid=0

- iFile (IHR veya insanelyi): Ayni bilgisayarini gezer gibi tum sistem icinde klasorleri ve dosyalari gorebilmeni saglayan bir yazilim (normalde senin ihtiyacin yok buna)

- Multiflow (Ihr veya insanelyi): Home butonuna cift tikladiginda estetik bir bicimde hali hazirda arkaplanda calismakta olan uygulamalari gosteriyor.

- WifiBooster (ihr veya insanelyi): Wifi cekim kalitesini gelistiriyor ve wifi ekranini daha kullanir hale getiriyor.

Benim simdilik kullandiklarim bunlar. Binlerce uygulama var daha. Bazi cok iyi seylerin ben bile farkinda degilim :)
Bunları bir deneyin. İşinize yarayacaklarına garanti veririm.

Sizin sürekli kullandığınız Cydia uygulamaları da duymak isterim. Yorum bölümünden yardım alabilir veya öneride bulunabilirsiniz.

Kolay gelsin.

View the original article here

Askerlik boy kilo farkı, asker hastanesi, tehir/erteleme

type="html"> 
Bir önceki yazımda Çarşamba gideceğimi yazmıştım. Netekim gittim de. Olaya kaldığımız yerden devam edersek.

Askerlik şubesinden Gümüşsuyu Asker Hastanesine Cuma günü saat 10:00 için randevum alınmıştı zaten. Elime ağzı kapalı ve mühürlü zarf verilmişti. Cuma günü geç kaldım veryansınlarıyla birlikte Taksim'e ulaştım.

Hastane Atatürk Kültür Merkezi'nin sağından devam eden, yani İTÜ kampüsüne doğru inen yerde. Beş dakikalık bir yürüyüş neticesinde Miralay Şefik Bey Sokaktan sola giriyorsunuz. İlk gördüğünüz girişte göreceğiniz üzere girişler ileridendir yazısı var. Bir dakikalık daha yürüme sonrası askeri kontrol noktalı girişe geliyorsunuz. Kapıdaki askerlere bir şey demenize gerek yok. Elinizdeki zarfla direkt olarak dalın içeri.
Poliklinikler  sağ tarafta. Polikliniklerin bulunduğu binaya girdikten sonra direkt yapmanız gereken şey ilgili polikliniğe gitmek oluyor. Randevu saatiniz kaç olursa olsun hemşireye elinizdeki zarfı teslim ediyorsunuz. Fotoğrafları size veriyor ve bunları saklamanızı istiyor. Yanınızdan ayırmayın fotoğrafları daha çok ihtiyacınız olacak onlara.
Bir çıktıya belgelerinizi ekleyerek bir üst katta bulunan Sıhhi Kurul'a (kapısında böyle yazıyor Sağlık Kurulu olarak söylüyorlar) yönlendiriyor sizi. Bir üst katta merdivenlerden çıktıktan sonra tam karşınızdaki kapı oluyor burası. Sıhhi Kurul Sekreterliği yazıyordu yanılmıyorsam. Burada kilonuz ve boyunuz ölçülecek.
BURASI ÇOK ÖNEMLİ! Burada boyunuz ve kilonuz ne ölçülürse o olacak. İlgili kişi çok dikkat etmeden yapıyor işlemleri. İç çamaşırı hariç her şeyinizi çıkarıp öyle çıkıyorsunuz tartıya. Nasıl durduğunuzun çok önemi yok (benim boy askerlik şubesinden bu yana santimlerce kısaldı). Kambur durarak boyunuzu kısaltmak isterseniz buyrun yol sizin (böyle bir şey önermiyorum pek tabii ki!).

Orada yazılan ve imzalanan belgelerle birlikte aşağı iniyorsunuz. Hemşireye bu belgeleri teslim ediyorsunuz. Sizden fotoğraf istiyor (yanlış hatırlamıyorsam 1 adet). Daha sonra dışarıda beklemeye başlıyorsunuz.
Sıranız geldiğinde isminiz söyleniyor. 10:00 randevusuna tam 10:05'de hastanede olup evrakları teslim ettikten sonra -10:15'de yukarıdaki tartıyı hallettim- 11:10 gibi girebildiğimi arada not olarak belirtmek isterim.
Demem o ki randevunuzun saati kaç olursa olsun işlemleri bir günde bitirmek istiyorsanız biraz erken gidin. Ne kadar erken o kadar iyi. Sabah 08:30'da açıldığı yazılsa da 09:00'da açılıyormuş poliklinikler. Öğleden sonra ise 13:00 yazmasına rağmen yine 30 dakika rötorla 13:30'da o da şanslıysanız açılıyor.
Dışarıdaki bekleme neticesinde isminiz söylenince içeri giriyorsunuz. Doktor boşalınca içeri geçiyorsunuz. Doktor size "ne hastalığın var?" diye soruyor. Benim gibi boy kilo farkıyla ilgili olunca "bir sorunum yok!" gibi abidik bir cevap verebilirsiniz, zaten sizi dinlemiyor ne derseniz deyin bu noktada.
Sonra ölçülen değerlere bakıyor ve bir önceki çizelgedeki değerlerle karşılaştırıyor.
Neticesinde sadece "tamam!" diyerek sizi hemşirenin yanına geri postalıyor. Hemşire belgeleri imzalayıp mühürlüyor ve onay yaptırmanızı istiyor.
Burası ise girişin tam karşısında bulunan randevu bölümü. Ortada saatler yazan buzlu cama vereceğim diye beklemeyin. Randevu kısmındaki (yani en soldaki bölme) memura belgelerinizi verin ve buzlu camın üstünde yazan teslim saatlerinden en yakını hangisi ise o zamana kadar bekleyin. Belgeler topluca imzaya götürülüyor ve neticesinde 20 ila 45 dakika içinde (o camın üstünde yazan saatte) okunarak dağıtılmaya başlanıyor.

Belgenizi imzadan aldınız bu defa yukarı kata gidiyorsunuz tekrar. Sıhhi Kurul Sekreterliğindeki memura belgelerinizi veriyorsunuz. Artık etraf civcivlendiği için işlemleri yaptırmanız da uzun sürmeye başlıyor. Sizden duruma göre değişen adette fotoğraf istiyor (2 adetti benim için). Fotoğrafları verdikten sonra belgelere parmak izi (her iki elinizin başparmağıyla) istiyor. Kırmızı iğrenç kolay kolay çıkmayan ve sizi kurbanlık koyun gibi hissettiren bu parmakizi işlemi sonrası tekrar aşağı kattaki onay kısmına gidiyorsunuz.
Bir önceki aşamadaki gibi belgelerinizi verip geri gelmesini bekliyorsunuz. Sonra bu belgelerle hemşirenin yanında soluğunuzu alıyorsunuz. Ben alamamıştım çünkü 12'ye 10 kala poliklinik kapanmıştı. Oh ne ala dediğinizi duyar gibiyim, lütfen böyle şeyler söylemeyin çok çalışıyor buradaki memurlar!

Neticede her ne olursa olsun belgelerinizi hemşireye verdiğinizi kabul ediyorum. Dışarıda bekleme olayına geri dönüyorsunuz.
Sıra size geldiğinde yine isminizle çağrılıyorsunuz. Doktorun yanına giriyorsunuz. Doktor size aşağılayıcı bakışlar altında sanki askerlikten kaçmak istiyormuşsunuz gibi konuşmaya başlıyor. Aldırış etmeyin, tehditlerine de aldırış etmeyin. Daha evvel dediğim gibi siz ne söylerseniz söyleyin o kendi bildiğini söyleyecek ve sizi duymayacak bile. Moralinizi ve sinirinizi bu "şahıs" yüzünden bozmayın.

Oradan çıktığınızda sizin askerliğinizin durumu aslında netleşiyor. Benim durumum için "Seneye tehir" yazılı belgenin kısmen süslenmiş bir halinin çıktısını vermişti doktor...

Doktor sonrası tekrar hemşirenin yanındasınız. Sizden yine duruma göre değişen sayıda fotoğraf istiyor. Ardından belgeleri yukarıdaki Sıhhi Kurul Sekreterliğine götürüyorsunuz. Benim durumumda Acil hasta çıktığından akşam saat 16:30 olduğundan belgeleri kabul etmediler (mesaileri çok uzuuun canımmm).

Şayet belgeleri öğleden önce yetiştirebilirseniz 13:30'da başlayacak olan Kurul Heyeti toplantısına yetiştiniz demektir. Yoksa 2 gün sonra geri geleceksiniz.

2 gün sonra derken şunu kastediyorum. Kurul haftanın 3 günü toplanıyor; Pazartesi, Çarşamba ve Cuma. Hepsi öğleden sonra toplanıyor. Sonraki günlere kalırsanız sabahtan gitmeyin boşuna. Direkt olarak 13:30'da gidin. Bir diğer mevzuu da illa sonraki kurul toplantısı günü gideceksiniz diye bir şart yok. Ben geçtiğimiz Cuma (23 eylül) gitmiş ve işlemleri yetiştirememiştim. P.tesi (26 eylül) günü gitmedim, onun yerine bugün (30 eylül) gittim. Niye bugüne kadar gelmedin diyen olmadı. Oradaki sevkiniz toplamda 1 ay geçerli oluyor ama bu askere sevk tarihlerini geçirmemeniz gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Burada şunu demek istiyorum. Örneğin Aralık celbine gitmek istiyorsanız askerlik şubesine tüm evrakları teslim etmeniz için gereken süre 21 Ekim (yanılmıyorsam) ve benim Asker Hastanesi'ne sevkim 26 Eylül olsaydı en geç 19 Ekim gibi bir tarihe kadar hastanedeki işlemleri halletirmem gerekiyordu. Neyse zaten siz imkan bulduğunuz ilk gün gidin. Doktor size muayene sırasında orada tekrar tartılabilirsin vs gibi şeyler söylerse bile aldırış etmeyin zira tartmıyorlar. Sizin yüzünüze bile bakmıyorlar kuruldakiler... Neyse sinirlerim hopluyor bu mevzuyu anlattıkça.

İsminiz söylendi ve heyetin karşısına çıktınız. Adı şu, soyadı bu olan Yedek Subay adayı vs gibisinden birisi bir şeyler okuyor siz mal gibi dikiliyorsunuz orada. Sonra doktorun sizin için süslü cümlelerle yazdığı hazır metinden kopyalama karar neyse onu onuyorlar. Kiloyla ilgili kısmı biliyorum sadece ama diğerlerinde de çok farklı olduğunu zannetmiyorum. Kısaca doktor ne yazarsa o. Sizin açıklama yapma, itiraz etme vs gibi şansınız bu aşamada yok (sonra askerlik şubesinde itiraz edebilirsiniz burada boşuna nefesinizi tüketmeyin).

İşlem bitti mi? Pek tabii ki hayır. Hemen size sonuç belgesini vermiyorlar. Belirlenen saatte (benim durumumda 15:00'da) topluca dağıtım yapıyorlar belirlenen yerde (kafetaryanın önü veya hastane girişi). Buradaki belgeniz tek sayfalık bir şey.
Bunu alıyorsunu hastanedeki işleriniz bitti. Askerlik şubenize geri giderek bu belgeyi veriyorsunuz. Şayet tehir aldıysanız birkaç form işi daha var. Oradaki sivil memur o belgeleri hazırlayıp size imzalatıyor. Sonra şube komutanına imzaya gidiyorsunuz. O da iğleneyici bir şeyler söylüyor siniriniz daha çok hopluyor ve en nihayetinde işlemleriniz bitti.

Seneye kadar bekleyebilirsiniz veya hayırlı teskereler... Ben 2012 senesi Temmuz ayının başına kadar askerlik şubelerine gidip askerlikle ilgili işlem yaptıramıyorum. Kilo aldım geldim yok! Bekleyeceksin! Lan! Neyse...

View the original article here

itunes eşzamanlama servislerinden veri sınıfı bilgileri yükleyemedi hatası çözümü

type="html">itunes eşzamanlama servislerinden veri sınıfı bilgileri yükleyemedi (iTunes was unable to load dataclass information from Sync Services.) hatasını alırsanız bu sorunu çözmek için:

1) Apple Mobile Device servisini yeniden başlatın. Bunun için Windows 7'de;

a) iTunes'u kapatın ve ipod/iphone/ipad her neyse aletinizin usb bağlantısını kesin.
b) Başlat butonundan arama kısmına gelin ve Hizmetler yazın.

c) Açılan kısımda Apple Mobile Device kısmını bulun ve yeniden başlat deyin.

 d) Aletinizi usbden bağlayın. iTunes otomatik olarak açılmazsa elle başlatın.

2) Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

3) İlgili programları kaldırıp tekrar kurun.
a) iTunes'u ve bağımlı uygulamaları kaldırın. Programlar ekle kaldırdan kaldırmanız yeterli.
- Bağımlı uygulamalar şunlardır: Apple Software Update, Apple Mobile Device, Apple Application Service (kısaca başında Apple bulunan tüm uygulamalar)
b) Apple Mobile Device programlarını yeniden yükleyin (nasıl yapılacağını öğrenmek için tıklayın).
c) iTunes'u yeniden yükleyin.
d) Aletinizi usb'den bağlayıp yeniden ulaşmayı deneyin.

4) Hala sorununuz düzelmezse yorum bölümünden ayrıntılı olarak neleri yaptığınızı ve ne hata aldığınızı anlatarak yorum bırakın. Yardımcı olmaya çalışırım.

Kolay gelsin.

View the original article here

Jailbreak iOS 5.1.1 (Iphone 3GS/4/4S/iPad2/iPad3/Ipod Touch) - Resimli anlatım

type="html">02 Eylül 2012: Bu sayfadaki yorum bölümünden sorduğunuz sorulara sistemden kaynaklanan bir problemden ötürü YANIT VERMİYORUM/VEREMİYORUM!Lütfen sorularınız için iOs 5.1.1 soru cevap bölümü iphone 3g-3gs-4-4s/ipod touch/ipad 2-new adresini kullanın.
26 Mayıs 2012: Yazı güncellendi. 5.1.1 9b208 sürümü yayınlandığından ona ilişkin düzeltme yapıldı.
29 Mayıs 2012: Absinthe 5.1.1 9b208 için yeni update çıkardı. Onun bilgisi eklendi.
11 Haziran 2012: Birçok sorunu çözen Absinthe 2.0.4 versiyonu eklendi.




Yeni bir jailbreak serüveni ile karşınızdayım. Bugün yapacağımız şey 5.1.1 jailbreak'i. Absinthe tarafından çıkartılan bu jailbreak'i uygulamak 5.1.1'e update etmek dahil (5.0.1'den update ediyorum ben) toplamda yaklaşık olarak seçeceğiniz işlem türüne göre 1 saatinizi alacak. Kısaca oldukça boş bir zamanınız olduğundan emin olun.
Ayrıca işlem sırasında karşılaşabileceğiniz sorunlardan sorumlu olmadığımı belirtmek isterim. Sonra külahları değişmeyelim. Tamam, sakin olun. Zaten %99,9 bir sorun yaşamayacaksınız!

İşte başlıyoruz.

1) iTunes'u son sürüme güncelleyin. Birçok olası sorunun kaynağını kurutmuş olursunuz böylelikle. Direkt olarak itunes içinden aşağıdaki fotoda görülen şekilde güncelleme yapabilirsiniz.


İndirmek için ise: http://www.apple.com/itunes/download/

2) Aletinizi bilgisayarınıza bağlayıp Satın Alınanları Aktar (Eş zamanla) ve Yedekle yapınız. İkisini de ayrı ayrı yaptığınızdan emin olun. Benim anlatımımda aynı greenp0ison'daki gibi jailbreak işlemi daha kısa sürsün diye yedekten geri yükleme yapacağız (önerilen de bu). YEDEKLEME YAPMAYI UNUTMAYINIZ! Şayet yedek almazsanız tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz!


3) Absinthe v2.0.4'ün Windows versiyonunu buradan veya buradan veya buradan indirin (jailbreak aracımız bu). Şayet Linux veya Mac'te işlem yapacaksanız veya herhangi bir hata ile karşılaşırsanız size uygun sürüm için ya da daha güncel sürüm var mı diye bu adrese gidip bakınız.

4) Aletimizi 5.1.1 versiyonuna güncelleyelim.
Burada genelde yaptığım hatırlatmayı yapmak isterim. Şayet siz bu işlemi yaparken 5.1.1'den daha yeni bir versiyon varsa ve daha önceden aletinizi hiç jailbreak yapmadıysanız o zaman bu güncellemeyi YAPAMAZSINIZ!

Hata alan arkadaşların geneli bundan ötürü hata alıyorlar. Blogumdaki 5.0.1 güncellemesini yapmak istiyor ama hata kodları izin vermiyor. Demem o ki sizin için yeni versiyona çıkacak jailbreak'i beklemek dışında yapılacak bir şey yok. Daha önceden jailbreak yaptıysanız Cydia'yı çalıştırdığınızda tepede SHSH karşısında versiyon numaraları göreceksiniz. Orada 5.1.1 varsa bu işlemi yapabilirsiniz (nasılını burada anlatmıyorum yorumdan sorunuz).

Gelelim güncellemeye. Şu an 5.1.1 son versiyon olduğu için aletimizi takıp direkt olarak iTunes içinden sürüm güncelle demek yetiyor.
5.0.1 veya 5.1'de idiyseniz ve jailbreak yapmış haldeyseniz 5.1.1'e telefondan üstünden güncelleme sırasında hata alabilirsiniz... Apple bir şekilde OTA'lı update'i engellemiş nasılını bilmiyorum.

ÖZETLE!!! Yapacağınız şey iTunes'u açmak ve güncelle butonuna basmak.

EDİT: Absinthe yeni çıkardığı sürümle iphone'daki yeni versiyona uygulanamayan jailbreak sorununu çözdüğünden aşağıdaki kısma ihtiyacınız yok. Yine de elle güncelleme dosyasını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

Apple yayınladığı yeni update ile birlikte jailbreak'in önüne geçmeye çalışıyor. Bu sebepten ötürü iTunes üstünden güncelle demek artık absinthe'in çalışmayacağı 5.1.1 (9b208)'i indirtmiş oluyor.
O yüzden yapmanız aşağıdaki bağlantılardan aletinize uygun ipsw dosyasını indirmek (ortalam 750 mb'lık bir dosya):

Iphone 3GS
Iphone 4
Iphone 4s 
Ipad
Ipad 2 Wifi
Ipad 2 Gsm
Ipad 2 Wifi (R2)
Ipad 3 Wifi
Ipad 3 Gsm
Ipod Touch 3G
Ipod Touch 4G

Buradaki dosyayı indirdikten sonra iTunes içinde Shift tuşuna basılı tutarken Güncelle butonuna basacaksınız. Karşınıza çıkan pencereden indirdiğiniz ipsw dosyasını gösterdiğiniz anda güncelleme başlayacak.


b) Güncelleme işlemi internet hızınıza göre (750 mb dosya indirecek) yaklaşık 15 dakika ile 2 saat arası değişebilir. Daha önceden 5.1.1 versiyonu ipsw dosyasını indirmiş durumda iseniz o zaman güncelle tuşuna shift tuşuna basılı tutarken basıp sonra dosyayı seçmeniz işlemi hızlandıracaktır.

Neticede güncelleme başlayacak.

Güncelleme bitene kadar iTunes üstünden bir şey yapmayın ve aletinizi usb'den sökmeyin. Yalnızca bekleyin :)

Buradan sonrası seçimli:
5a) Benim tercihim ve şimdiye kadar hep yaptığım şey olanın üstüne güncellemeyi kurmak ve jailbreak'e tabii tutmak. Genelde tam tersi b şıkkında anlattığım verileri silip öyle jailbreak etmeyi öneriyorlar ama onu biraz gereksiz buluyorum. Tercih sizin. Bu yol çok daha kısa onu belirteyim.

Burada yapacağınız şey verileri silmemek :) Bunun kötü yanı aslen şu: şayet önceden jailbreak'iniz varsa ve installous ile programlar kurduysanız işlem sonrasında hata mesajları alabiliyorsunuz.

Zira jailbreak yapmış olmanıza rağmen Installous kurulu olmuyor. O kurulu olmayınca da daha evvel elinizi kolunuzu sallayarak kurduğunuz programlar geri yüklenemiyor.
Ayrıca jailbreak işlemi biraz uzun sürüyor. Gerçi ben daha önce 5.0.1'e geçerken böyle yaptım. Zaten en sonunda siz de benim 5.0.1'de yaptıklarımı yapacaksınız. Onlar nedir derseniz: installous kurup yedekten geri yüklemek. Ben buna göre anlatmaya devam edeceğim.


5b) Seçimli demiştim ama bu aşamaya hiç gerek yok. Eski versiyonlarda installous programlarına verdiği hatayı bu versiyonda vermiyor. Kısaca buna gerek kalmıyor.
 Bu yolda aletinizdeki tüm verileri sileceğiz. İsterseniz siz bu adım yerine 4a'yi deneyebilirsiniz. Dediğim gibi benim anlatımım 4a için devam edecek ama bunda da çok farklı bir şey yok. En son adımda yedekten geri yükleme yapacaksınız.
Bu işlem biraz daha uzun ama daha düzenli. UZUNDAN KASTIM GERÇEKTEN UZUN! BİRKAÇ SAAT SÜRECEĞİ GARANTİ GİBİ BİR ŞEY! Bunun sebebini Apple şurada anlatmış. Özetleyecek olursam tüm verileri geri döndürülemez biçimde silmeye çalışıyor. İş bu sebepten oldukça uzun zaman alıyor.
4a yolu daha kısa sürüyor ama biraz ortalığı karıştırma olasılığı var onun da. Tercih tamamen size ait.

Her neyse, yapacağımız şey tüm verileri silmek. Bunun için aletinizde Ayarlar > Genel > Sıfırla > Tüm içeriği ve ayarları sil kısmına tıklıyoruz.


Bu işlemden sonra aletiniz kapanacak ve birkaç saat bekleyeceksiniz. Benimkisi (ipod touch 4 - 8 gb) ve bir defa denedim yaklaşık 2 saat sürdü. Bazen işlem öylece takılı kalabiliyor. Yani sabah kalkıp hiçbir şey olmamış aynen kaldığı yerde bulabiliyorsunuz.
Şayet verileri sil dediniz ve 2 saat sonra bile aynı dönen simgeyi görüyorsanız o zaman HOME + Power tuşuna basılı tutarak aletin yeniden açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu tür durumlarda genelde hiçbir veriniz kaybolmamış oluyor. Şayet yine de verileriniz kaybolmuş durumda görürseniz o vakit yedekten geri yükleme yapınız.


Bu işlem bittikten sonra telefonunuz açılacak.

6) Güncelleme bitti sırada absinthe ile jailbreak yapmak var.
Daha önce indirdiğimiz zip dosyasının içinden "absinthe-win-2.0.4.exe" isimli dosyayı masaüstüne çıkarın. Çift tıklayarak çalıştırın. Güvenlik uyarısı verirse kabul edin. Bir dos penceresinden dosya çıkarımı yapacak.
DİKKAT İLK TIKLADIĞINIZDA DOSYALARI ÇIKARTMIŞ OLACAK SADECE JAİLBREAK İŞLEMİ BAŞLAMAYACAK!!!
Nihayetinde işlem bittiğinde masaüstünüzde "absinthe-win-2.0.4" isimli bir klasör olacak. O klasörün içinde "absinthe.exe" diye bir dosya olacak. Bu dosyaya tıklayın.

Güvenlik uyarısı verecektir, tamam deyin. Aletiniz zaten usb'de takılı olmalı. Öyleyse bir süre beklediğinizde karşınıza tam olarak şu ekran gelmeli:


Dikkatinizi çektiği üzere altı çizili kısımda aletiniz ve model numarası, üstündeki ios versiyonu gibi bilgiler mevcut. Buradaki yazı görüldüğünde aşağıdaki Jailbreak yazısı tıklanabilir hale geliyor. Şayet yukarıdaki bilgilerde bir hata varsa o vakit Jailbreak butonu tıklanamaz halde, silik duruyor.
Eh, tahmin edebileceğiniz gibi şimdi yapmamız gereken Jailbreak butonuna tıklamak.

 

İşlem bitene kadar arkanıza yaslanın ve bekleyin. En geç 15 dakika sonra işlem bitmiş olmalı. Eğer takılı kalırsa karşınıza saçma bir windows hata ayıklayıcısı çıkabilir. İlk deneyişimde benim öyle bir hata çıktı.
Böyle bir durumla karşılaşırsanız heyecan yapmayın. "Programı kapat" dedikten sonra aletinizi usb'den sökün. Home tuşuna basılı tutarken power tuşuna da basılı tutmaya başlayın. Alet restart atana kadar basılı tutmaya devam edin.
Alet açıldığında usb'den bağlayın ve Absinthe programını yeniden çalıştırın. Son olarak Jailbreak düğmesine basın.

Tam olarak emin olmamakla birlikte bu tür hataların sebebi serverlardaki aşırı yüklenme gibi duruyor. Belki program bazlı bir sorun da olabilir. Şimdiden 2.0 versiyonu üstüne 2.0.1 gelmiş durumda ne de olsa :) O yüzden ne yaparsanız yapın sorun düzelmezse daha yeni versiyon var mı diye 3. bölümde verdiğim şu adrese gidip kontrol edin.

Benim en son aşamada şöyle bir hata çıktı karşıma: "ERROR: Could not connect to lockdown. Aborting".



Buna rağmen Cydia yüklenmişti. Cydia'yı arama kısmından bulup çalıştırdığımda herhangi bir problem karşılaşmaksızın kullanmaya başladım.
Cydia'nın işlemi yaklaşık 4-5 dakika sürüyor. Dosya sistemi hazırlandıktan sonra alet restart atıyor.

Sonrasında her şey güllük gülistanlık oluyor. Geçmiş olsun.
Jailbreakli aletinizi kullanmaya başlayabilirsiniz!

---

Buradan sonra installous yüklemek ve diğer konularda bilgi almak isterseniz aşağıdaki bağlantılardan yardım alabilirsiniz. Başka bir konuda yardıma ihtiyacınız olursa yorum bölümünden yorumda bulunabilirsiniz (yorumları onaylayıp yayınlıyorum bu sebeple tekrar tekrar yorum yazmayınız lütfen).

Bu sayfadaki yorum bölümünden sorduğunuz sorulara sistemden kaynaklanan bir problemden ötürü yanıt veremiyorum! Lütfen sorularınız için iOs 5.1.1 soru cevap bölümü iphone 3g-3gs-4-4s/ipod touch/ipad 2-new adresini kullanın.



PROGRAMLARI ÜCRETSİZ OLARAK DENEMEK İÇİN INSTALLOUS UYGULAMASINI YÜKLEMENİZ GEREKİYOR. INSTALLOUS NASIL YÜKLENİR VE NE İŞE YARAR BU KONUDA BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN.

Iphone/Ipod Touch 3g/3gs/4g bilgisayar (pc) üzerinden dosyalara ipa dosyaları kurmak, dosyalara erişmek silmek

iOs Gerekli Yazilim Rehberi - Programlar - 1 (2011) 

Kredi kartsız iTunes hesabı açma (2012 güncel) 

Cydia nedir? Yalnizca installous kurmak icin mi var?


Cydia kullanmadan ifunbox/ifile ile .deb dosyası nasıl kurulur?

iOs ile alakalı tüm problemleriniz için genel adres! 


View the original article here

Askerlik Sevk İşlemleri - Gerekli belgeler/evraklar - Lisans - Üniversite - Lise

type="html">
  • Birinci Bölüm: Ne??

Hiçbir fikrim olmadan pazartesi sabah Zeytinburnu Askerlik şubesine giderek olaya giriştim. Kapıdaki nöbetçi asker üniversite mezunu olduğumu söylediğimde sen bugün git Çarşamba gel dedi. Kısaca çalışan bir bireyseniz gitmeden evvel askerlik şubesini arayıp hangi gün gelmem daha uygun olur diye sormanız daha yararlı olacaktır.


Gitmeden evvel yanınızda bulundurmanız gereken belgeler şunlar;
 Lisans (4 ve daha fazla senelik üniversite) mezunları için:
- 2 adet kimlik fotokopisi (her ihtimale karşı 4 adet bulundurun)
- Diploma ya da geçici mezuniyet belgesi aslı
- Diplomanın 4 adet fotokopisi (Aslı gibidir onaylı olanların değil aslının fotokopisi olması gerekiyor buna dikkat edin).
- Normal şartlarda herhangi bir sorununuz yoksa en fazla 6 ay öncesine ait 4 adet fotoğraf (Şayet bir sağlık probleminiz varsa 20 adet fotoğraf bulundurmanız sizin adınıza iyi olacaktır, benim durumumda 18 adet fotoğraf gerekti). Fotoğraf konusunda dikkat etmeniz gereken sakallı ve bıyıklı olmamanız. O tür fotoğraflar kabul edilmiyor.
- Nüfus cüzdanınızın aslı ve 2 adet fotokopisi (ben 4 adet bulundurun derim). Burada şöyle bir şey var şayet nüfus cüzdanınız çok eski veya yıpranmış ise onu kabul etmeyebiliyorlar. Üzerinde TC kimlik numarası olmayan kimlikler zaten kabul edilmiyor.

Lise ve Önlisans mezunları için benzer şeyler geçerli. Üniversite diploması yerine lise diploması veya önlisans diploması gerekiyor.

  • İkinci Bölüm: Askerlik Şubesinden İçeri Girmek

Çarşamba günü gittiğimde kapıdan zorlanmadan geçtim. İçeri girdiğimde danışma bankosunda 3 form gördüm.
Danışma kısmında birileri olsa bile (ki genelde askerler oluyor) her daim yardımcı olma niyetiyle yaklaşmıyorlar. Bu sebeple 3 formu da anlatmak istiyorum.

1) Lisans mezunları için Yedek subaylık formları. A4 boyutundaki 2 formda yedek subaylık için gerekli olan formlar. Bunları alıp doldurmanız gerekiyor.
İlkinde mezuniyet tarihiniz ve ne yapmak istediğinizi dolduruyorsunuz. Size en uygun olduğunu düşündüğünüz seçeneği işaretlemeli ve onu doldurmalısınız. Benim durumumda şu tarihte mezun oldum ve erken sevk döneminde (Aralık) gitmek istiyorum idi. Ne olduğunu düzgün şekilde okuyup öyle doldurun. Baştan savma yapmayın zira tüm askerlik işlemleriniz o belgeye göre şekillendirilecek.
Diğer belge ise daha ziyade kimlik bilgileri ve sağlık durumunuzla alakalı. Herhangi bir ameliyat oldunuz mu gibi sorular mevcut. Bunları doldurup imzalıyorsunuz.

2) Lise ve Önlisans mezunları için: Küçük olan form ile A4 boyutundaki kimlik bilgileri istenen form. Bu ikisini dolduruyorsunuz. Küçük formda en altta seçenekler mevcut. Askerlik sevki almak istiyorum, tecil ettirmek istiyorum gibi toplam 7-8 tane seçenek var. Size en uygun olanı işaretleyeceksiniz. Diğer form kimlik bilgileriniz ve sağlık durumunuzla alakalı.

  • Üçüncü Bölüm: Belgeler Hazır, Şimdi Ne Yapacağız?

LİSANS MEZUNLARI:
Şimdi burada Lisans mezunları ile diğerleri yine ayrılıyor. Şayet Lisans mezunu iseniz direkt olarak içeri dalıp Yedek Subaylık işlemlerine bakan kişiyi bulmanız gerekiyor. Bu kişinin kim olduğunu oradaki Asteğmene veya Erlerden birisine sormak en iyisi.
İlgili kişiyi bulduktan sonra işleminiz neredeyse bitmiş oluyor diyebiliriz. O kişi sizi her şey için yönlendirecektir. Yine de ben size sonrasını anlatayım.
Sıra sizde ve karşısına geçtiniz. Elinizdeki 2 formu uzatıyorsunuz. Formları inceledikten sonra sizden diğer evrakları isteyecek. Evraklarınızı teslim ettikten sonra bazı anketimsi sorular soracak. Boyunuz, kilonuz, ailenizin durumu, hobileriniz gibi birbirinden tamamen alakasız bu soruları yanıtlayacaksınız. Sonrasında size vereceği çıktı ile Asteğmen'in yanına gideceksiniz. O kaşe ve imza yapacak. Arkasından Şube komutanına gidecek ve orada da imzalatacaksınız. Sonra tekrar sivil memura dönüp sağlık ocağına yönlendirileceğiniz belgeyi alacaksınız.
Bu belge ile size tarif edilecek olan sağlık ocağına (Aile hekimliği) gideceksiniz. Orada birkaç soru sorulacak ve gerekli görülürse boyunuz ve kilonuz ölçülecek. Daha sonra belgeniz imzalanarak size geri verilecek. Tekrar askerlik şubesine dönün. Belgeleri memura verin ve sonrasında ta-ta...

Hayırlı olsun.
LİSE VE ÖNLİSANS MEZUNLARI:
Lise ve Önlisans mezunları ise kapıda numaratör varsa ve çalışıyorsa (benim gittiğim askerlik şubesinde vardı ama çalışmıyordu) oradan numara alacaklar. Yoksa veya çalışmıyorsa Asteğmen veya Erlerden numara almaya çalışacaklar. Ardından dışarıda beklemeleri söylenecek. Numaraları dışarıdan takip edeceksiniz. Saçma olduğunu biliyorum ama askerlik şubeleri küçücük ve içerisi tam bir hengame oluyor. Bazı askerlik şubelerinde içeride bekliyorsunuz. Memur sizi çağırana kadar bekliyorsunuz. Etrafınızdaki tiplerle çok uğraşmayın zira anormali de normali de orada. İşinize bakın.

Sıra sizde ve memurun karşısına geçtiniz. Elinizdeki 2 formu uzatıyorsunuz. Formları inceledikten sonra sizden diğer evrakları isteyecek. Evraklarınızı teslim ettikten sonra bazı anketimsi sorular soracak. Boyunuz, kilonuz, ailenizin durumu, hobileriniz gibi birbirinden tamamen alakasız bu soruları yanıtlayacaksınız. Sonrasında size vereceği çıktı ile Asteğmen'in yanına gideceksiniz. O kaşe ve imza yapacak. Arkasından Şube komutanına gidecek ve orada da imzalatacaksınız. Sonra tekrar sivil memura dönüp sağlık ocağına yönlendirileceğiniz belgeyi alacaksınız.
Bu belge ile size tarif edilecek olan sağlık ocağına (Aile hekimliği) gideceksiniz. Orada birkaç soru sorulacak ve gerekli görülürse boyunuz ve kilonuz ölçülecek. Daha sonra belgeniz imzalanarak size geri verilecek. Tekrar askerlik şubesine dönün. Belgeleri memura verin ve sonrasında ta-ta...


BOY KİLO FARKI NEDENİYLE HASTANEYE SEVK:

Benim durumumda böyle bir sorun ortaya çıktı. Uzun boylu ve zayıf olduğum için boy kilo farkı fazla çıktı ve önce sağlık ocağına (yukarıdaki adımlardaki gibi aynen) yönlendirildikten sonra Gümüşsuyu Asker Hastanesine sevkim verildi. Sevk edilme işlemi ise biraz daha farklı yukarıdakilerden.
Onun öncesinde hangi durumlarda Askeri Hastaneye gönderildiğinizi belirtmek isterim. İnternet üzerinde bu konuda resmen bir bilgi kirliliği var. Açık ve net söylüyorum: Aşağıdaki tablonun kilo olarak -10 altında iseniz hastaneye sevk edileceksiniz. Fazlalık yani aşırı kilo durumunda ne olduğunu kendim tecrübe etmediğim için size bu konuda NET bilgi veremiyorum ama orada bana verilen bilgi +30 idi (üst sınırdan).



Boy (cm)
Kilo Üst Sınır (Kg)
Kilo Alt Sınır (Kg)
Boy (cm)
Kilo Üst Sınır (Kg)
Kilo Alt Sınır (Kg)
150
55
43
181
78
64
151
56
44
182
79
65
152
56
45
183
80
66
153
57
45
184
81
66
154
57
46
185
82
67
155
58
46
186
83
68
156
59
47
187
84
69
157
60
48
188
85
69
158
61
48
189
86
70
159
61
49
190
87
71
160
61
50
191
88
72
161
62
50
192
89
73
162
63
51
193
90
74
163
64
51
194
91
75
164
64
52
195
92
76
165
65
53
196
93
77
166
66
53
197
94
78
167
67
54
198
95
79
168
68
54
199
96
80
169
68
55
200
97
81
170
69
55
201
98
82
171
70
57
202
99
83
172
71
58
203
100
84
173
71
58
204
101
85
174
72
58
205
102
86
175
72
59
206
103
87
176
73
60
207
104
88
177
75
61
208
105
89
178
75
61
209
106
90
179
76
62
210
107
91
180
77
63



Bir örnek vermek gerekirse. Kilo azlığı probleminiz var ise ve boyunuz 195 ise kilonuz en az 66 olmalı. Bu azami sınır. 66 kilodan az iseniz kesinlikle askeri hastane yolcususunuz. Orada ne olacağını şu an için bende bilmiyorum (burayı editleyeceğim öğrenince). 66 kilonun üstünde iseniz görünümüze göre oradakiler hastane mi yoksa sevk mi olacağınıza karar veriyor. Orada verilen karara itiraz etme imkanınız var. Şayet kilo boy ve askere elverişlidir ile ilgili itirazınız var ise bunu belirtmekten çekinmeyin kesinlikle.

Fazla kilo muhabbetine NET bilgilerim olmadığı için girmiyorum.

Hastaneye SEVK öncesi işlemler: Henüz daha askerlik şubesindeyken zaten hastaneye sevk olup olmayacağınız belli oluyor. Oradaki memur kırmızı kalemle boy kilo farkından hastaneye sevki gereklidir yazıyor. Ondan sonrasında sizin için ekstra kağıt işlemleri başlıyor. Fazladan 14 adet fotoğraf, 1 nüfus cüzdanı fotokopisi ve sağlık ocağında imzalattığınız belgenin önlü arkalı 1 adet fotokopisi gerekiyor. Bunları görevliye veriyorsunuz. Size randevu günü ve saatini söylüyor. Arkasından fotoğrafları ve belgeleri önce asteğmene sonra şube komutanına imzalatıyorsunuz. Hemen ardından danışmadaki askerlerin oradan belgeleri kaplatmaya gidiyorsunuz. Kaplama sonrası tekrar imzalama merasimi ve sonra tekrar danışmaya dönüp zarflatma işlemi yapıyorsunuz. Zarfı kapattırdıktan ve bantlattırdıktan sonra tekrar imza merasimi ve gitmeye hazırsınız. SAKIN ZARFI AÇMAYIN YOKSA AYNI İŞLEMLERİ TEKRAR YAPMANIZ GEREKİR!
Buradan sonrasını öğrendiğimde yazacağım.

 Neticede 1 günlük koşturmaca ile ancak hastane sevki aldım. Bakalım sonrasında neler olacak. Muhtemelen bu sene git seneye gel diyecekler ve hayatımın 1 senesini belirsizlik içerisinde geçireceğim...

Sevk alabilenlere hayırlı teskereler dilerim.

ASKER HASTANESİNDEKİ İŞLEMLER VE DİĞER ŞEYLERİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN.

View the original article here